Et hav af smag

Hvor mange spiselige dyr findes der i havet omkring Mols? Tøffelsnegle, tanglopper, søstjerner, østers, blåmuslinger, strandsnegle, strandkrabber, rejer og hesterejer har jeg samlet og smagt – men hvordan samler man hjertemuslinger, sandmuslinger og knivmuslinger – og hvordan smager de? Og hvad med de underlige dyr som vandmænd – hvordan tilberedes de bedst – og hvordan smager de? 

Kan man finde Molboøsters – verdens længstlevende dyr – her? Hvorfor hedder den Molboøsters – og hvordan kan den blive 507 år gammel?? Og hvilke andre dyr kan noget helt særligt – som de smukke, selvlysende dræbergopler – som tilhører verdens ældste dyregruppe – ribbegoplerne. Hvorfor hedder de dræbergopler – er de overhovedet farlige? Eller tangnålen – som kan skifte farve – og er i familie med søhesten! Eller vandmanden som bruger den samme kropsåbning til at indtage føde og komme af med afføring – for at sige det direkte så skider den ud af sin egen mund! Og hvad med de giftige dyr som brandmand og fjæsing (som smager rigtig godt røget) – hvor stærk er deres gift – og hvad gør man hvis man er blevet brændt eller stukket? 

Og så har jeg ikke engang nævnt tangen og alle fiskene – som f.eks. den invasive sandkutling – eller alle havfuglene – som mågerne der laver stepdans eller tager hætte på om foråret – eller skarven med de flotte, dinosauragtige, grønne øjne og fjer der skal tørres mellem hver svømmetur – eller de eventyrlige, smukke svaner – eller de legesyge marsvin og sælerne. 

Der er et hav af smag, oplevelser – og dyr med X factor – lige her i området. Jeg fortæller om det hele – rundt om bålet – og der bliver smagsprøver – men om det bliver tanglopper, tang, vandmænd eller noget helt fjerde vil vise sig😊 

Sanserejse fra The Big Bang til i dag

Her skal vi på en sanserejse– fra The Big Bang til idag 

Hvad består duft og smag af? (Det er den vildeste, komplekse, helt naturlige kemi)  

Hvordan er det opstået? (duft og smag handler i virkeligheden om kommunikation)  

Og hvad skal vi bruge duft og smag til? 

Hvorfor dufter planter ofte godt og dyr knap så godt? Og hvorfor lugter nogle dyrelorte helt forfærdeligt mens andre ikke er så slemme? (og lugter det værre når en kødspiser har været på toilettet end når en veganer har?) 

Og hvorfor har kød andre smage og konsistenser end planter – og hvor kan man finde umami i planter? 

Og hvad kom først – insektsignalstoffer eller blomsterdufte? 

Smager myrer som citrongræs – eller smager citrongræs af myrer? (Hvordan vores referencer skaber vores sprog om smag)  

Hvorfor dufter det så dejligt når man slår græs? (I virkeligheden er det duften af ”kemisk krigsførelse, advarsler, råb om hjælp”) 

Dyr og planter med særlige dufte og smage? (Hundepoter der dufter af majschips, citronsommerfugle der dufter af citron, Berberisblomster der lugter af sæd…) 

Hvilke spændende og overraskende smags- og duftoplevelser findes der i naturen – kan man lave en Top 10?