Hvorfor er det fedt at sove ude om vinteren? Det er koldt og det er mørkt, og lige netop derfor er det faktisk ret fedt at sove ude. Selvfølgelig er de lyse lune sommernætter også skønne, men nu slår vi et slag for alle de andre nætter, og hvorfor vi klart anbefaler, at du kommer ud i dem.

Mini-eventyr

Når vi sover ude, er det oftest i forbindelse med en tur. Vi sidder ikke inde i sofaen, slukker for fjerneren og går ud og kravler i soveposen. Det behøver ikke, at være nogen stor tur, men bare det, at få lavet en lille lejr, rigget sovegrejet til og tændt et bål er nok til, at det fæles som et lille eventyr. Og i de mørke måneder får vi virkelig fornøjelsen af alt det bålet kan. Både lys og varme er tiltrængt på en mørk januar aften i skoven.

På Karpenhøj har vi forskellige udendørs overnatningsmuligheder. De lettest tilgængelige for en lille tur er vores shelters. Når du vælger shelter er det en god ide at tjekke, hvilken retning vinden kommer fra, for selvom shelteret er tæt og tørt kan det blive en kølig fornøjelse, hvis vinden står lige ind.

De forskellige shelters på Karpenhøj og deres fordele
  • Det vestvendte shelter: Hvis du kommer tidligt nok (i det mørke halvår) har du en fantastisk udsigt over Aarhusbugten og solnedgangen.
  • Shelterne på lejrpladsen: De 4 shelters på lejrpladsen er rigtig gode, hvis I er flere på tur. Den fine fælles bålplads bliver et naturligt samlingspunkt, og når I kryber i soveposerne er det super hyggeligt kunne skimte lejrkammeraterne på den anden side af bålet.
  • Skov shelteret: Vores mindste shelter, som er perfekt, til max 4 personer. Skovshelteret er det mest skjulte shelter på Karpenhøj, det ligger i skoven bag grejladen og har den skønneste udsigt over tagene og hele vejen til Ebeltoft. Om vinteren kan du få solopgangen med til morgenkaffen. Det er en fremragende start på dagen.

Shelterpladsen med 4 shelters og bålplads.

Vores bedste tip til vinter-ude-overnatning

Hæld varmt vand i soveposen

Altså ikke direkte i soveposen. Men når du alligevel sidder og varmer dig ved bålet, eller har gang i trangiaen, for at lave en kop the inden sengetid, er det en rigtig god ide at varme lidt ekstra vand, hælde det i en (tæt!) drikkedunk, og lægge den i din sovepose. Det fungerer som varmedunk og du skal ikke bruge energi på at varme posen op.

Hold hovedet varmt

Du mister ikke mere varme fra hovedet, end fra alle andre steder på kroppen. Men, når du ligger i soveposen godt pakket ind i tykke sokker, lange underbukser, en ulden bluse og måske endda et par fingervanter, er det dit hoved og ansigt, der er mindst beskyttet og derfor også der, varmen forsvinder fra. Forestil dig, at du vendte dig om i soveposen og lå med bare tæer i den åbne ende, så ville varmen forsvinde fra fødderne. Det kunne du forhindre ved at tage sokker på. Men lad os vende tilbage til soveposen, med fødderne i bunden og hovedet i åbningen. Du skal ikke tage sokker på hovedet, men en huen kan gøre det samme. Det kan godt være lidt bøvlet at sove med hue på, men prøv dig frem til en hue, som du kan lide at have på og sidder fast nok til, at du ikke taber den i løbet af natten. Vi er selv ret begejstrede for balaclavas/elefanthuer, som luner godt på nakke og hals også.

Lav en tisse-plan

Det er ikke sikkert, at du skal op og tisse i løbet af natten, men alene tanken om at skulle ud af den lune sovepose, kan være uoverskuelig nok til at holde selv det mindst tissetrængende turmenneske vågen. Som med mange andre ting, når det kommer til friluftsliv, er planlægning din ven. Lav en plan for dit eventuelle natlige toiletbesøg. Tjek vejen til toilettet, eller beslut dig for et egnet sted i skovbunden (en fordel ved vinteren er, at du ikke behøver at være særligt opmærksom på brændenælder…). Hav styr på, hvor din lygte er (helst indenfor rækkevidde, mens du stadig ligger i soveposen), og parkér dine støvler/lejr-fodtøj, så det er nemt at hoppe i.

Og så en aller sidste ting, det er væsentlig at have styr på: Vand til morgenkaffen. Og så godnat.

Sådan booker du Karpenhøjs shelters til din vinterovernatning

Skriv til os på info@karpenhoej.dk eller ring på 86352804. Så tjekker vi om der er plads og finder et shelter til dig.

Du kan booke dit shelter tidligst en uge før du kommer og overnatter, men du kan altid få oplyst, om der i forvejen er optaget af et større arrangement.